Samling nr.4 korn og norsk julebakst
Vinter har kommet og vi studentene i matkultur og konservering sammlet oss til samlingen nr. 4 (22.11.2018) som handlet om korn, norsk julebakst og julehøytid. Jeg har aldri bakt til jul før men jeg liker å bake og det er viktig for meg å utvidde min kulinarsans med ny mat. Vi fokuserte og brukte mel som en hovedingrediens. Vi laget lefser og flatbrød og så var det søst som er en kokt og karamilisert melk.
![]() |
Julebakst og julemåltidet i skolekjøkkenet med flatbrød, lefser og søst. Foto: Tomer Lichy |
Historie om korn i verden og Norge
Hovedtema i samlingen var mel som er et produkt av korn. Korn er verdens viktigste matvare og korn er brukt både i menneskemat og dyremat. I dag bruker vi kornstivelse i nesten alle matretter. Mest kjente korntyper er hvete, ris, havre, bygg, rug og mais. Kornet innholdet mye stivelse, proteiner, litt fett og mye vitaminer og mineraler.
Korn i verdens historie
Den første korndyrkingen begynte 10 000- 12 000 år f.Kr. i midøsten. Der satt menneskene fyr på skogen for å jage ut villdyr. Etter at skogen ble brent, kunne villkorn vokse opp av asken.
Disse stivelserike frøene ble en god matkilde til både mennesker og dyr. Folket tok villkornet og begynte å dyrke det. Klima forandring i midøsten hjalp også til med dyrkingen av korn. Årstidene ble mer markerte, varme og tørre eller kalde og våte. Dyrking av korn forandret menneskeneshitorie. Før dyrking av korn måtte mennesker å jakte dyr for mat, det betyde at folket flyttet seg fra sted til sted etter dyrene. Med dyrking av korn ble mat mer tilgjengelig og lett å få tak i. Folket trengte ikke å flytte etter dyr lengre. Mennesker kunne bruke korn nå for holde husdyr. (Bjørnstad, 2005, s. 26-29)
Korn i Norge
Korn kom ikke til Norge før 3000 f.Kr. De første menneskene som tok med seg korn til Europe er utdødde men trolig i slekt med baskerene. Kornet måtte tilpasse seg klimaet siden Europe var annaledes enn midøsten. Bjørnstad sier i boka (korn fra steinalder til genalder) at "vi kan rekne oss til at korndyrkinga flytta seg ein kilometer nordover kvart år. Med den farten tok det truleg 2000 år å nå Norden". (Bjørdnstad, 2005, s. 43- 44)
![]() |
Korn blir høstet i Norge. Foto: Marcus (spesielsamlingene ved universitetsbiblioteket i Bergen) |
Juletradisjoner i Norge
Før kristendommen kom til Norge for 1000 år siden, hadde vi en midtvinterfest. Vi vet ikke som mye om midtvinterfesten men vi vet at det var en fest som feiret solen/lyset feiret i fellesskap med andre og øldrikking til ære for gudene. Dette minner meg litt om Hanuka som er en jødisk fest som skjer på det samme tid. Det er en lysfest og vi drikker vin i fellesskap med hverandre. Da kristendommen kom til Norge ble denne tradisjonen (midtvinterfesten) blandet med ønsket om å feire Jesu fødsel. Resultatet ble en jule feiring som blandet gammelt og nytt.
I dag har vi mange tradisjoner og idèer om hva julen er. Det er vanskelig hva som er grunntrekk eller fellestrekk med hvordan vi feirer jul i Norge fordi det varierer fra plass til plass og ikke minst når i tiden det ble feiret. Vi vet ikke som mye jule feiringene før 1800- tallet, men spesielt fra 1900-tallet og utover har vi en del skriftlige kilder som beskriver skikker og tradisjoner på sunnmøre. Noen er utdødde mens andre lever også i dag. (Brunstad og Pettersen, 2007,s.8)
![]() |
Et julebilde fra 1917 med typisk nisser, juletrær og gris. Foto: Expedia |
Etter at vi var ferdig med samlingen og ble fyllt av juleånden, gikk vi hjem og laget julebakst.
Jeg valgte å lage disse 3 produktene. Jeg laget julekasten i fellesskap med familie og venner. Det var veldig koselig og kjekt. Vi hadde en fin søndag i lag.
Krumkake oppskrift
![]() |
Krumkake prosses fra start til finish. Foto: Tomer Lichy |
Ingredienser:
4 egg
sukker samme vekt som egg
smør vekt lik egg
mel vekt lik egg
1/2 ts kardemomme
Fremgangsmåte
Ta 4 egg og mål vekten. Bland like mye sukker, smør og mel som vekten av eggene.
Rør sukker og egg.
Melt smøret men ikke så varmt
Ha i mel + smør og kardemomme
Sett på jernet
Rull kaken mens den er varm. Legg på rist til avkjøling.
Oppbevares i boks.
Brune pinner oppskrift
![]() |
Berits brunne pinner med perlesukker og mandel pynt. Foto: Tomer Lichy |
Ingredienser
200g smør
200g sukker
1 eggeplomme
1 ss syrup lys
1/2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300g hvetemel
Pynt
Egg til pensling, sukker og hakkede mandler
I stekeoven: 175 grader
10 - 12 minutter.
Fremgangsmåte
Rør smør og sukker godt
bland i resten av ingrediensene
Elt deigen og del den i 6 emner
Trill pølser i stekeplatens lengde og trykk den ut på plate til flate stenger.
Pensle med egg, strø med mandler og sukker.
Stek kakene. Skjær stengene på skrå med en skarp kniv mens de er varme.
Sjakkruter
![]() |
Sjakkruter til ære for sjakkmester Magnus Carlsen. Foto: Tomer Lichy |
Ingredienser
187g smør
250g hvetemel
82g melis
I stekeovnen 175 grader
10 minutter
Framgangsmåter
Elt deigen sammen og del den i to.
Bland en del med 2 ss kakao.
Trill ut 2 hvite og 2 brunne fingertykke pølser.
Legg 1 hvit og 1 brun pølse sammen. Legg de to andre opp på pølsene med motsatt farger, slik at fargene blir diagonale.
Skjær i tynne skiver. Stek i ovnen og legg på rist til avkjøling.
litteraturliste
Brustad S. & Pettersem J.R. (2007). Den gamle sunnmørsjula. Vind forslag
Bjørnstad Å. (2005) Korn - frå steinalder til genalder. Tun forslag AS.
Kommentarer
Legg inn en kommentar