MATKULTUR OPPLEVELSE PÅ VOLDA BYGDETUN

Forskningsdagene
Høsten har kommet og i den forbindelsen beggyner forsknings dagene i Volda. Vi studentene i matkultur deltok i å arrangere en familiedag 23,september på Volda bygdetun som er en del av sunnmøre museum. Voksne og barn kom for å oppleve og lære om matkultur, tradisjon og historie. Vi studentene ble delt opp i ulike grupper som spesialiserte seg i forskjellige tema. Vi fordelte oss utover ulike stasjoner der besøkende fikk være med å lage grøt, presse eplesaft, kjerne smør, smake på potetlefser og male korn. Selv om været stormet, stormet folkemengdene inn,


Smør
Smør stasjonen på vassbakkestova. Foto: Ammar Eltayeb Ali Hassan

Jeg var på stasjonen som laget smør inn i bygget kalt Vassbakkestova. Uheldige for meg så endte jeg opp alene men det løste seg fint. Jeg delte rom med de som laget flatbrød og de hjalp meg om jeg trengte det.

Jeg laget smør som er et meieriprodukt av kyrs melkefett(kremfløte). Ved å riste kremfløten i et glass delte fløten seg til melk og smør. Etter på vasket vi smøret i kaldt vann slik at vi vasket ut resten av kinnemelken, smøret ble stivere og til sist ble smøret saltet(Lynum, 2011, s.340-341)(von Kraemer, 2002, s.72).

Smør historie i Norge
Det eldste funnet av smør i Norge ble funnet i 1917 i ei myr på Malda i Stavanger. Smøret er datert til eldre jernalder 430 - 560 e.kr og smøret er utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger. Smørets historie i Norge er derfor veldig gammel og har røtter tilbake til folkevandringstiden. Smør var så verdifullt på denne tiden at det ble gitt som en offergave til gudene. En mulig teori er at smøret som havnet i myren var en slik offergave.(Næss, am.uis.no, 2011). Plantefett olje var vanskelig å få i Norge fordi tøffe klima og marginalt jordbruk. Det var derfor folk brukte smør som en erstatning for den lille mengden av plantefett. Smør ble en stor del i det norske samfunnet at i middelalderen var det godkjent etter loven å bruke smør som et betalingsmiddel og varebytte. I dag er smør også viktig og vi forbruker ca. 3kg per person i året.(Ringvold og Høberg, snl.no, 2018).
Ferdig hjemmelaget smørkuler som besøkende fikk smake. Foto: Tomer Lichy

Jeg planlagte i begynelsen å lage 3 typer kryddersmør men det ble for mye arbeid for en person. Før forskningsdagen på Volda Bygdetun forberedet jeg 7l kremfløte, salt, stereliserte glass, kniv og to boller til å vaske og salte smøret i. Etter at jeg hadde skaffet meg alle materialene, laget jeg en porsjon smør hjemme. Det var veldig kjekt å lage smør så jeg tenkte at dette kan være en morsom aktivitet for barn og voksne. Da jeg satte opp stasjonen min prøvde jeg å lage litt smør før folkegruppene kom. Overraskende var det vanskeligere og skille smøret fra melken på Bygdetunet. Jeg tror temperatur-forskjellen hadde noe å si om forholdet til å lage smør. Jeg spurte læreren om der var en tradisjonell smørkinne til stedet for å lette arbiedet. Dessvere var der ingen. Det tok litt lengre tid men alle fikk smake og prøve å lage smør. 

Vassbakkestova
"Den stod på Joplassen på Halkjelsvik. Det var Jon og Ingeborg Vassbakke som bygde husa. Jorda hadde dei bygsla på livstid. Då dei døydde, gjekk jorda attende til Moritsgarden. Vassbakke-Jo som han vart kalla, var snikkar og bygningsmann. Han kom frå Vassbakke i Dalsfjorden. Kona kom frå Steinsvika. Les meir om Vassbakkestova og dei som budde der i artikkelen Ho Jo-Johane i Vassbakkestova av Reidun Aambø i Voldaminne 2002."  (Tatt fra websida til Sunnmøre musuem/Volda bygdetun hentet 30/09/18)

Brosjyre om smør som ble delt ut på forskningsdagene. Foto: Tomer Lichy
Kilder:

Bøker:
Lynum, L. (2011). Konserveringsmetoder - og kjemiske reaksjoner ved tilberedning og lagring av mat. Tapir Akademisk Forlag, Trondheim 2011.
von Kraemer, M. (2002) Mikrobiologi for teknisk fagskole. Yrkeslitteratur as, Oslo 2002.

Nettside:
Smør. (2017, 11.september). I Store norske leksikon. Hentet 30.september 2018 fra http://snl.no/sm%C3%B8r.
Sunnmøre museum (30.09.18). Vassbakkestova, hentet 30.september 2018 fra http://www.sunnmore.museum.no/musea/volda-bygdetun/volda-bygdetun/vassbakkestova/
Arkeologisk museum, Universitet i Stavanger. Hentet 7.Oktober 2018 fra
https://am.uis.no/om-museet/aktuelt/vi-har-smor-article58735-15130.html

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Samling nr 1 Konservering og sylting

Samling nr.3 slakting og konservering av kjøtt